T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI

GAZİANTEP SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ

Aşırı Tuz ve Şeker Kullanımını Azaltan Lokantacılar ve Pastacılar Protokolü

Aşırı Tuz ve Şeker Kullanımını Azaltan Lokantacılar ve Pastacılar Protokolü

      Toplumda sağlığın korunması ve hastalıkların oluşumunun önlenmesinde çok sektörlü bir yaklaşım ile “Türkiye Sağlıklı Beslenme ve Hareketli Hayat Programı ve Türkiye Aşırı Tuz Tüketiminin Azaltılması Programı” yürütülmekte ve söz konusu Programlar tuz ve şeker tüketiminin kademeli olarak önerilen seviyelere düşürülmesi için çeşitli aktiviteleri içermektedir.

     Özellikle ev dışında yemek yiyen nüfusun arttığı son yıllarda; lokanta, pastane, kebapçı, fastfood, börekçi, kafe vb. yerlerde insan sağlığını olumsuz yönde etkileyebilen “aşırı tuz ve şeker tüketimin azaltılması” başta olmak üzere “sağlıklı beslenme ve fiziksel aktivitenin her alanda desteklenmesi” amacıyla Bakanlığımız ile Türkiye Lokantacılar ve Pastacılar Federasyonu (TLKPTF) ve Tüm Aşçılar ve Pastacılar Konfederasyonu (TAŞPAKON)  arasında 28 Şubat 2019 tarihinde işbirliği protokolü imzalanmıştır.

     Bu protokol ile toplum sağlığının korunması maksadıyla ilgili odalara bağlı üyelerinin yer aldığı işletmelerden gönüllü olanlar tarafından aşırı tuz kullanımının yılda %4 ve aşırı şeker kullanımının yılda %5 oranında azaltılması amaçlanmaktadır. İlgili koşulları sağlayan işletmelere il oda başkanlıkları tarafından “Aşırı Tuz Kullanımını Azaltan İşletme Belgesi” ve/ ve ya “Aşırı Şeker Kullanımını Azaltan İşletme Belgesi” verilecektir.

     Bu kapsamda Halk Sağlığı Hizmetleri Başkan Yardımcısı Uzm. Dr. Burcu GÜNSOY başkanlığında, Bulaşıcı Olmayan Hastalıklar, Kronik Durumlar, Sağlıklı Beslenme ve Hareketli Hayat Birim Sorumlusu Dr. Eda OĞAN ve birim çalışanları tarafından,  Gaziantep Aşçılar ve Baklavacılar Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Bahattin SÖKMEN, Başkan Yardımcısı Cuma YALÇIN ve yönetim kurulu üyelerine Halk Sağlığı Hizmetleri Başkanlığı’ nda bilgilendirme toplantısı gerçekleştirildi.  Toplantıda ilimizde faaliyet gösteren baklavacı, pastacı ve lokantacılara Müdürlüğümüz tarafından konuyla ilgili bilgilendirme ve eğitim faaliyetlerinin gerçekleştirilmesi için toplantıların planlanması ve aşırı tuz ve şeker tüketiminin azaltılması yönünde toplumsal farkındalık oluşturulması için çalışmalar yapılması kararlaştırıldı.

    Farkındalık çalışmalarının ilki olarak Bulaşıcı Olmayan Hastalıklar, Kronik Durumlar, Sağlıklı Beslenme ve Hareketli Hayat Birimi diyetisyenleri tarafında Migros Aile Kulübü üyeleri ile bir araya geldik. Üyelere ‘’aşırı tuz ve şeker tüketiminin zararları, obezite, yeterli ve dengeli beslenme ve fiziksel aktivite” konularında bilgilendirme gerçekleştirildi, katılımcıların vücut analizleri yapıldı, açılan stantta konu ile ilgili broşürler dağıtıldı.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Eklenme Tarihi: 15.04.2019 - Okunma Sayısı: 247

Asm Web Sitesi

Asm Web Sayfası